Wat is Responsive webdesign?

Wat is responsive design?

Een website met een responsive design, of responsief ontwerp, is zo ontworpen dat deze zich automatisch aanpast aan verschillende schermformaten en apparaten. Het is dus een webdesign methode. In de praktijk betekent het dat de inhoud, lay-out en functionaliteit van een website soepel aanpast en bruikbaar blijven, ongeacht of de bezoeker deze op een pc, tablet of smartphone bekijkt.

Wat is responsive design? Wat is adaptive design? En hoe maak je een ontwerp voor je website dat pc tablet en smartphone-vriendelijk is.

Waarom is responsive design belangrijk?

Steeds meer mensen gebruiken hun smartphone niet alleen om websites te bekijken, maar ook om aankopen te doen. Met het toenemende gebruik van mobiele apparaten is het dus essentieel dat je website goed functioneert op alle schermformaten. Waarschijnlijk heb je zelf wel eens een website geopend die niet voor je telefoon gemaakt was, de letters waren priegelig klein en de zinnen pasten niet op het scherm. Weet je ook nog hoe snel je weer weg was? Daarom wil je dus een responsief ontwerp hebben. Je wil zorgen voor een goede gebruikerservaring, ongeacht het apparaat dat je bezoeker gebruikt. Zo verminder je het aantal gebruikers dat afhaakt door slechte ervaringen en doe je tegelijkertijd aan zoekmachine-optimalisatie (SEO), omdat zoekmachines mobielvriendelijke websites hoger waarderen.

Hoe zorg je voor een responsive design?

  1. Kies voor een template in WordPress met een responsive design. Als je zeker wil weten of een WordPress thema responsive is, dan kun je dit testen door de Chrome Developer Tools te gebruiken of door je site op verschillende apparaten te bekijken.
  2. Gebruik een responsive framework zoals Bootstrap om een solide basis voor je responsive design te leggen. Deze frameworks bieden vooraf gedefinieerde stijlen en onderdelen die je zelf naar wens aanpast.
  3. Maak gebruik van mediaqueries om de lay-out en stijl van je website aan te passen op basis van het schermformaat. Met behulp van CSS kun je specifieke regels schrijven voor verschillende schermgroottes, waardoor je de weergave van elementen kunt optimaliseren.
  4. Maak afbeeldingen en andere media flexibel door het gebruik van de juiste CSS-eigenschappen. Gebruik bijvoorbeeld de ‘max-width’ eigenschap om ervoor te zorgen dat afbeeldingen nooit breder worden dan de container waarin ze zich bevinden.
  5. Zorg ervoor dat de tekst leesbaar blijft op verschillende apparaten. Gebruik voldoende lettergroottes en regelafstanden, en vermijd lange blokken tekst die moeilijk te lezen zijn op kleine schermen.
  6. Test je responsive design op verschillende apparaten en schermgroottes om er zeker van te zijn dat alles correct wordt weergegeven. Maak gebruik van tools van browsers om de weergave op verschillende apparaten na te bootsen.

Wil je een website met responsive design laten bouwen? Ontdek hoe wij te werk gaan en lees ons stappenplan voor website bouwen

Blijf op de hoogte via onze socials

Al onze begrippen