Wat is Alt-text?

Alt-text, kort voor alternatieve tekst, is een belangrijk attribuut binnen HTML dat wordt toegevoegd aan afbeeldingstags om een tekstuele beschrijving te bieden van de afbeelding. Dit attribuut speelt een cruciale rol bij het verbeteren van de toegankelijkheid voor gebruikers die visuele hulpmiddelen gebruiken, zoals schermlezers, en bij het optimaliseren van de zoekmachinevriendelijkheid van een website.

Het belang van Alt-text voor SEO

Het correct gebruiken van Alt-text is niet alleen belangrijk voor toegankelijkheid, maar ook voor het verbeteren van je SEO. Dit is waarom alternatieve tekst zo belangrijk is in een SEO-context:

Verbetering van toegankelijkheid

Alt-text maakt content toegankelijk voor gebruikers met visuele beperkingen door schermlezers een beschrijving van afbeeldingen te bieden. Dit draagt niet alleen bij aan een inclusievere internetervaring maar verbetert ook de algehele gebruikerservaring (UX).

Indexering van afbeeldingen

Zoekmachines zoals Google kunnen afbeeldingen niet ‘zien’ zoals mensen dat doen. De alternatieve tekst helpt zoekmachines te begrijpen wat er op een afbeelding staat, wat de indexering en het verschijnen in zoekresultaten verbetert.

Verbetering van zoekresultaten

Goed geoptimaliseerde Alt-text kan de SEO van een pagina verbeteren door relevante zoekwoorden op te nemen die de content van de afbeelding beschrijven. Dit verhoogt de kans dat afbeeldingen verschijnen in zoekresultaten van zowel web als afbeeldingen.

5 best practices voor het schrijven van Alt-text

Een goede alternatieve tekst schrijven is een kunst op zich. De onderstaande 5 best practices kun je volgen om ervoor te zorgen dat je Alt-text zowel toegankelijk als SEO-vriendelijk is:

1. Wees beschrijvend en specifiek

Schrijf duidelijke en beschrijvende tekst die de afbeelding nauwkeurig weergeeft. Vermijd vage beschrijvingen zoals ‘afbeelding’ of ‘foto’.

2. Gebruik sleutelwoorden met mate

Integreer relevante sleutelwoorden die overeenkomen met de content van de website. Overdrijf echter niet met keywordvulling, dat kan nadelig zijn voor SEO.

3. Houd het kort

Idealiter zou de alternatieve tekst kort moeten zijn maar voldoende informatief. Een goede richtlijn is om het onder de 125 tekens te houden, omdat langere teksten kunnen worden afgekapt door schermlezers.

4. Vermijd het herhalen van informatie

Als de afbeelding al wordt beschreven in de tekst van de pagina, gebruik de alternatieve tekst dan om aanvullende informatie te bieden of focus op een aspect van de afbeelding dat niet duidelijk wordt benadrukt in de omliggende tekst.

5. Wees voorzichtig met decoratieve afbeeldingen

Als een afbeelding puur decoratief is en geen functionele of informatieve waarde heeft, kan het beste een lege Alt-text (alt=””) worden gebruikt. Dit vertelt schermlezers om de afbeelding te negeren.

Aan de slag met Alt-text

Alt-text is niet alleen een noodzaak voor toegankelijk webdesign, maar ook een cruciale component van effectieve SEO-strategieën. Door het strategisch gebruik van alternatieve tekst kunnen websites hun afbeeldingen optimaliseren voor zowel zoekmachines als mensen met visuele beperkingen. Dit verhoogt de algehele zichtbaarheid en toegankelijkheid van je site, waardoor je een breder publiek bereikt en de gebruikerservaring verbetert.

Zorg ervoor dat je Alt-text informatief, relevant en bondig houdt, en je zult de vruchten plukken in zowel zoekmachinerankings als gebruikerstevredenheid.

Blijf op de hoogte via onze socials

Al onze begrippen