Wat is CMS?

Definitie CMS

CMS staat voor ‘Content Management Systeem’ en is een softwaretoepassing waarmee gebruikers digitale inhoud kunnen maken, bewerken, organiseren en publiceren op websites en andere online platforms. Het biedt een gebruiksvriendelijke interface waarmee niet-technische gebruikers, zoals contentmakers en redacteuren, gemakkelijk inhoud kunnen beheren zonder diepgaande kennis van programmeren of webontwikkeling.

Wat is een Content Management Systeem (CMS)?

Een Content Management Systeem is een softwareplatform dat de creatie en het beheer van digitale inhoud mogelijk maakt. Dit omvat tekst, afbeeldingen, video’s, audio en andere multimedia-elementen. Het doel van een CMS is om het proces van het bijwerken en beheren van inhoud op websites efficiënter en toegankelijker te maken voor niet-technische gebruikers.

Belangrijkste kenmerken van een CMS

Een CMS heeft verschillende belangrijke kenmerken die het mogelijk maken om content effectief te beheren:

 • Content creatie: Gebruikers kunnen nieuwe inhoud maken en deze opmaken met behulp van de ingebouwde editor, vergelijkbaar met tekstverwerkers zoals Microsoft Word.
 • Content publicatie: Het CMS biedt de mogelijkheid om de gemaakte inhoud direct te publiceren of in te plannen voor latere publicatie.
 • Gebruikersrollen en rechten: Het CMS kan verschillende gebruikersrollen definiëren, zoals auteurs, redacteuren en beheerders, elk met verschillende rechten voor het bewerken en publiceren van content.
 • Versiebeheer: Een CMS houdt vaak een geschiedenis van eerdere wijzigingen bij, waardoor gebruikers eerdere versies van de inhoud kunnen herstellen indien nodig.
 • Contentorganisatie: Het CMS biedt mogelijkheden om inhoud in categorieën, tags of mappen te organiseren, waardoor gebruikers gemakkelijk kunnen navigeren en zoeken.

Soorten Content Management Systemen

Er zijn verschillende soorten Content Management Systemen beschikbaar, elk met specifieke kenmerken en doelgroepen:

 • Open-source CMS: Dit zijn CMS-platforms waarvan de broncode vrij beschikbaar is voor iedereen. Voorbeelden zijn WordPress, Joomla en Drupal.
 • Proprietary CMS: Deze CMS-systemen zijn eigendom van een specifiek bedrijf en vereisen vaak licentiekosten. Ze kunnen echter geavanceerdere functies en ondersteuning bieden.
 • E-commerce CMS: Deze zijn specifiek ontworpen voor het beheren van online winkels en productcatalogi. Voorbeelden zijn Magento en Shopify.

Voordelen van een CMS

Het gebruik van een Content Management Systeem biedt verschillende voordelen:

 1. Gebruiksvriendelijkheid: Een CMS maakt het gemakkelijk voor niet-technische gebruikers om inhoud te beheren en bij te werken zonder programmeerkennis.
 2. Efficiëntie: Het stelt teams in staat om gelijktijdig aan content te werken, versiebeheer te gebruiken en workflows te implementeren.
 3. Consistentie: Een CMS helpt bij het handhaven van een consistente lay-out en stijl over de hele website.
 4. SEO-vriendelijkheid: Veel CMS-systemen bieden tools en plugins om SEO-optimalisatie te vergemakkelijken, waardoor de vindbaarheid van de website in zoekmachines wordt verbeterd.

Blijf op de hoogte via onze socials

Al onze begrippen