Wat is Canonical tag?

Als je bekend bent met zoekmachineoptimalisatie (SEO), dan ben je waarschijnlijk al eens de term “Canonical-tag” tegengekomen. Maar wat is een Canonical-tag en waarom is het belangrijk voor je website? In dit artikel zullen we dieper ingaan op dit cruciale SEO-element.

Wat is een Canonical-tag?

Een Canonical-tag is een HTML-element dat wordt gebruikt om zoekmachines te vertellen welke versie van een webpagina als de originele of meest relevante moet worden beschouwd. Dit is vooral belangrijk in situaties waarin dezelfde inhoud op meerdere URL’s binnen dezelfde website wordt weergegeven. Het doel van de Canonical-tag is om duplicate content te voorkomen en ervoor te zorgen dat zoekmachines de juiste pagina indexeren en rangschikken.

Waarom is de Canonical-tag belangrijk?

Voorkomen van dubbele inhoud

Een van de grootste zorgen van SEO-professionals is dubbele inhoud op een website. Wanneer zoekmachines verschillende URL’s met identieke of bijna identieke inhoud tegenkomen, kan dit leiden tot verwarring en een lagere ranking in de zoekresultaten. Door een Canonical-tag toe te voegen, geef je aan welke versie als de “hoofdversie” moet worden beschouwd, waardoor dubbele inhoud wordt voorkomen.

Verbetering van de pagina-autoriteit

Door de Canonical-tag op de juiste manier te gebruiken, kun je de autoriteit van je pagina’s verbeteren. Zoekmachines zullen de linkwaarde toekennen aan de door jou aangewezen Canonical-pagina, waardoor deze een hogere ranking krijgt en meer verkeer genereert.

Betere gebruikerservaring

Een consistente en geoptimaliseerde gebruikerservaring is van belang voor het succes van je website. Wanneer zoekmachines de juiste pagina weergeven in de zoekresultaten, krijgen gebruikers de informatie die ze zoeken, wat resulteert in een positieve ervaring en mogelijk meer betrokkenheid.

Hoe voeg je een Canonical-tag toe?

Het toevoegen van een Canonical-tag is relatief eenvoudig. Je plaatst gewoon het volgende HTML-element in de kopsectie van de pagina die je als de originele versie wilt markeren:

<link rel=“canonical” href=“jouw-canonical-URL”>

Vervang “jouw-canonical-URL” door de daadwerkelijke URL van de pagina die je als de hoofdversie wilt instellen. Zorg ervoor dat deze URL overeenkomt met de URL van de pagina waarop de Canonical-tag wordt geplaatst.

Aan de slag

De Canonical-tag is een krachtig hulpmiddel in de gereedschapskist van elke SEO-professional. Het stelt je in staat om dubbele inhoud te voorkomen, je pagina-autoriteit te verbeteren en een betere gebruikerservaring te bieden. Door het correct implementeren van Canonical-tags op je website, kun je je zoekmachineoptimalisatie-inspanningen naar een hoger niveau tillen en je online aanwezigheid versterken. Zorg ervoor dat je deze tags strategisch gebruikt om de gewenste resultaten te behalen.

Blijf op de hoogte via onze socials

Al onze begrippen