Wat is Broken links?

Broken links, ofwel kapotte links, zijn een veelvoorkomend en problematisch fenomeen op het wereldwijde web. Deze links, die in feite niet-werkende verwijzingen naar webpagina’s zijn, kunnen een grote impact hebben op de gebruikerservaring en de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van een website. In dit artikel duiken we dieper in op wat broken links precies zijn en waarom je ze wil voorkomen als websitebeheerder en als online marketeer.

Wat zijn broken links?

Broken links zijn simpelweg hyperlinks die niet langer naar de beoogde bestemming leiden. In plaats van de gewenste webpagina weer te geven, krijgt de gebruiker een foutmelding te zien, meestal met de aanduiding “404 Pagina Niet Gevonden”. Dit kan gebeuren om verschillende redenen, zoals het verwijderen of verplaatsen van de doelpagina, een verkeerd ingevoerde URL, of zelfs technische problemen op de website zelf.

Gevolgen van broken links

Voor gebruikers kunnen broken links een frustrerende ervaring zijn. Ze worden als het ware geconfronteerd met een doodlopende weg, maar dan op een website. Dit verstoort hun surfervaring en kan ontmoedigen om verder te verkennen. Dit kan voor je site leiden tot een verlies aan vertrouwen en geloofwaardigheid bij de bezoekers.

Voor je positie in zoekmachines zoals Google kunnen broken links ook nadelige gevolgen hebben. Ze kunnen leiden tot een lagere rangschikking in zoekresultaten, omdat zoekmachines een website met veel kapotte links als minder betrouwbaar beschouwen. Bovendien kan het crawlen en indexeren van de website moeizaam verlopen, wat de SEO-prestaties verder kan schaden.

Hoe broken links te voorkomen en op te lossen

Het is van belang om broken links op je website te identificeren en te corrigeren. Gelukkig zijn er verschillende tools beschikbaar waarmee je kapotte links kunt opsporen en herstellen. Een regelmatige controle van je website op dode links is een goed begin.

Daarnaast is het aan te raden om aangepaste 404-foutpagina’s te maken, die de gebruikersvriendelijk en nuttig doorverwijzen naar andere delen van je website in plaats van de bezoeker zonder hulp achter te laten. Hiermee kan je de negatieve impact van kapotte links op de gebruikerservaring verminderen.

Aan de slag

Het vermijden van kapotte links en het actief beheren van je website om deze fouten te corrigeren, is noodzakelijk voor een positieve gebruikerservaring en een sterke SEO-strategie.

Het is van groot belang om regelmatig je website te controleren op kapotte links en deze zo snel mogelijk te herstellen om negatieve gevolgen te voorkomen. Een goed onderhouden website met functionerende links draagt bij aan de geloofwaardigheid en vindbaarheid van je online aanwezigheid.

Hulp nodig bij het onderhoud van je website? Schakel ons in.

Blijf op de hoogte via onze socials

Al onze begrippen