Wat is Fold?

De ‘fold’ in webdesign: essentieel voor gebruikerservaring en SEO

In de wereld van webdesign en online marketing speelt de fold een cruciale rol in hoe content wordt gepresenteerd en ervaren door gebruikers. Maar wat betekent ‘de fold’ precies, en waarom is het zo belangrijk voor de effectiviteit van een website?

Wat is de fold?

De term ‘fold’ komt uit de tijd van kranten en verwijst naar de fysieke vouw in een krant. In webdesign duidt de fold op het deel van de website dat zichtbaar is zonder te scrollen wanneer een pagina voor het eerst wordt geladen. Alles boven de fold is direct zichtbaar, terwijl voor content onder de fold gescrold moet worden.

Het belang van de fold

  • Eerste indrukken: de content boven de fold is het eerste wat gebruikers zien. Het moet daarom aantrekkelijk en informatief genoeg zijn om de aandacht te trekken en gebruikers aan te moedigen verder te verkennen.
  • Gebruikerservaring: een goed ontworpen fold-gebied kan de gebruiksvriendelijkheid van een website verbeteren door essentiële informatie en navigatieopties gemakkelijk toegankelijk te maken.
  • SEO voordelen: hoewel Google aangeeft dat content onder de fold ook waardevol is, speelt de content boven de fold nog steeds een rol in de gebruikerservaring, wat een indirect effect heeft op SEO.

Best practices voor ontwerp boven de fold

1. Heldere waardepropositie

Zorg ervoor dat je belangrijkste boodschap of waardepropositie direct zichtbaar is boven de fold om bezoekers snel te informeren over wat je aanbiedt.

2. Call to action

Plaats een duidelijke call-to-action (CTA) boven de fold om gebruikers aan te moedigen tot actie over te gaan, zoals het inschrijven voor een nieuwsbrief of het bekijken van een product.

3. Snelle laadtijden

Zorg ervoor dat de content boven de fold snel laadt, aangezien laadtijd een directe invloed heeft op zowel gebruikerservaring als SEO.

4. Aantrekkelijk ontwerp

Gebruik aantrekkelijke visuele elementen zoals afbeeldingen, video’s of infographics om interesse te wekken en bezoekers te betrekken.

De evolutie van de fold

Met de diversiteit aan schermformaten en apparaten is de exacte locatie van de fold veranderd en varieert deze per apparaat. Dit heeft geleid tot een verschuiving in hoe ontwerpers en marketeers de fold benaderen, met een grotere focus op responsief ontwerp en het creëren van boeiende ervaringen die gebruikers aanmoedigen om te scrollen.

De fold blijft relevant

Hoewel de manier waarop we de fold begrijpen is geëvolueerd, blijft het concept relevant in webdesign en online marketing. Een effectieve inzet van de ruimte boven de fold kan de sleutel zijn tot het vasthouden van de aandacht van bezoekers, het verbeteren van de gebruikerservaring en het optimaliseren van de SEO-prestaties van een website. Door slim na te denken over wat je boven de fold plaatst, kun je de basis leggen voor een succesvolle online marketingstrategie.

Blijf op de hoogte via onze socials

Al onze begrippen