Wat is Copywriting?

Definitie copywriting

Als je de aandacht van lezers wil trekken en hen wil overtuigen om actie te ondernemen, heb je een krachtige vorm van schrijven nodig: copywriting. Het is de kunst om boeiende, pakkende en overtuigende teksten te creëren waarmee je je doelgroep aanspreekt en beïnvloedt. Zo’n tekst wordt ook copy genoemd. Een copywriter of tekstschrijver gebruikt de juiste woorden en schrijft zinnen die tot de verbeelding spreken, de aandacht trekken en emoties opwekken bij lezers. Je gebruikt copywriting voor reclame, online marketing en communicatie om je merk te promoten en de verkoop ervan te stimuleren.

Vier aandachtspunten voor effectieve copy

Om copywriting effectief in te zetten en een aantrekkelijke tekst neer te zetten, zijn er enkele belangrijke elementen waarmee je rekening mee houdt.

1. Copywriting doe je voor je doelgroep

Een goed schrijver investeert tijd in de doelgroep, om deze tot in detail te leren kennen. Door eerst onderzoek te doen naar hun behoeften, interesses, demografische gegevens en gedrag, maak je gerichte en relevante content voor de doelgroep.

2. Pakkende koppen  

De koppen zijn het eerste wat lezers zien, dus het is essentieel om pakkende en aantrekkelijke koppen te schrijven. Eigenlijk is het niet anders dan met mensen, een goede kop zorgt dat je verder kijkt. Het wekt nieuwsgierigheid, belooft waarde of signaleert dat de tekst een oplossing voor een probleem geeft. Daarnaast zijn koppen belangrijk omdat veel lezers alleen de koppen checken als ze een tekst scannend lezen.

3. Copywriters maken gebruik van overtuigende taal

Effectieve teksten roepen emoties op en zetten lezers aan tot actie. Door de juiste woorden te kiezen en krachtige en overtuigende taal te gebruiken, kan je lezers beïnvloeden en betrekken. Schrijf je tekst in de actieve vorm en maak gebruik van zoals positieve superlatieven en storytelling-elementen om de tekst te laten spreken.

4. Call-to-actions en copywriting

Als het is gelukt om een overtuigende tekst te schrijven dan heeft de lezer alleen nog een duwtje in de rug nodig. Een call-to-action is zo’n duwtje, deze oproep tot actie spoort lezers aan om een bepaalde handeling te verrichten. In copywriting maak je gebruik van duidelijke call-to-actions, zoals “koop nu”, “meld je aan” of “lees meer”. Hiermee roep je lezers op om de laatste stap te voltooien.

Door SEO en copywriting te combineren zorg je dat je aantrekkelijke tekst ook vindbaar is in Google. Je kunt bijvoorbeeld zoekwoorden in de tekst en koppen verwerken, zo weten zoekmachines ook waar jouw tekst over gaat.

Blijf op de hoogte via onze socials

Al onze begrippen