Wat is KPI?

Wat is een KPI?

Een KPI, of ‘Key Performance Indicator’ in het Nederlands vertaald als ‘sleutelprestatie-indicator’, is een meetbare waarde. De waarde geeft aan hoe effectief een bedrijf is in het bereiken van zijn belangrijkste zakelijke doelstellingen. KPI’s worden gebruikt om de prestaties van een bedrijf, een afdeling, een project of zelfs individuele medewerkers te beoordelen in relatie tot hun doelstellingen en doelen.

In de context van een bedrijf kunnen KPI’s variëren afhankelijk van de sector en de specifieke bedrijfsdoelen. Voorbeelden van KPI’s zijn omzetgroei, winstmarge, klanttevredenheid en marktaandeel. Deze indicatoren helpen bedrijven om hun voortgang te meten en te beoordelen of ze op de goede weg zijn om hun strategische doelen te bereiken.

Marketingcampagnes meten

KPI’s zijn ook van belang in online marketing, waar ze gebruikt worden om de effectiviteit van marketingcampagnes te meten. Voorbeelden van KPI’s in deze context zijn het aantal websitebezoekers, de conversieratio, het bouncepercentage. Ook de gemiddelde tijd besteed op de site en de kost per acquisitie zijn voorbeelden. Door deze KPI’s te volgen, kunnen marketeers de resultaten van hun inspanningen evalueren. Daarna kunnen ze, waar nodig, strategieën bijsturen om de gewenste resultaten te bereiken.

Blijf op de hoogte via onze socials

Al onze begrippen