Wat is Google Tag Manager (GTM)?

Wat is Google Tag Manager?

Google Tag Manager (GTM) is een gratis tool van Google waarmee je eenvoudig en efficiënt tags kunt beheren en implementeren op je website of mobiele app zonder dat je direct in de code hoeft te werken. Tags zijn kleine stukjes code die gebruikt worden voor het bijhouden van gebruikersactiviteiten, het uitvoeren van analyses en het beheren van marketingcampagnes.

Voordelen van Google Tag Manager

Google Tag Manager biedt tal van voordelen voor marketeers en webontwikkelaars:

  • Efficiënt beheer: beheer al je tags vanaf één interface, wat tijd bespaart en het risico op fouten vermindert.
  • Snelle implementatie: voeg nieuwe tags toe of wijzig bestaande tags zonder de tussenkomst van een ontwikkelaar, wat de flexibiliteit en snelheid verhoogt.
  • Verbeterde nauwkeurigheid: verminder fouten door de overzichtelijke en gebruiksvriendelijke interface, waardoor het gemakkelijker is om tags correct te implementeren en te beheren.

Hoe werkt Google Tag Manager?

Google Tag Manager werkt door middel van een containercode die je op je website plaatst. Deze containercode fungeert als de houder voor al je tags, waardoor je ze centraal kunt beheren.

1.     Containercode instellen

Na het aanmaken van een GTM-account, genereer je een containercode die je op elke pagina van je website moet plaatsen. Deze code zorgt ervoor dat GTM alle tags kan beheren en uitvoeren.

2.     Tags toevoegen en configureren

Binnen de GTM-interface kun je verschillende soorten tags toevoegen, zoals Google Analytics, AdWords Conversion Tracking en meer. Je kunt de tags configureren om op specifieke pagina’s of bij bepaalde gebeurtenissen te worden uitgevoerd.

3.     Triggers instellen

Triggers bepalen wanneer en waar je tags worden geactiveerd. Bijvoorbeeld, je kunt een trigger instellen om een tag te activeren wanneer een gebruiker een specifieke pagina bezoekt of een formulier invult.

4.     Variabelen gebruiken

Variabelen in GTM zijn dynamische waarden die kunnen worden gebruikt om tags en triggers flexibeler en krachtiger te maken. Bijvoorbeeld, je kunt variabelen gebruiken om waarden zoals paginatitels, klik-ID’s of aangepaste parameters door te geven.

Tips voor effectief gebruik van Google Tag Manager

Hier zijn enkele tips om het meeste uit Google Tag Manager te halen:

Plan je tagging strategie

Voordat je begint met het toevoegen van tags, is het belangrijk om een duidelijke taggingstrategie te ontwikkelen. Bepaal welke gegevens je wilt bijhouden en hoe je deze informatie zult gebruiken om je marketingcampagnes te optimaliseren.

Test je tags

Gebruik de ingebouwde preview- en debug-modus van GTM om je tags te testen voordat je ze publiceert. Dit helpt om ervoor te zorgen dat je tags correct functioneren en geen fouten veroorzaken op je website.

Documenteer je tags

Houd een gedetailleerde documentatie bij van alle tags, triggers en variabelen die je gebruikt. Dit helpt bij het beheren van je GTM-implementatie en maakt het gemakkelijker om wijzigingen aan te brengen of problemen op te lossen.

Veelvoorkomende fouten bij Google Tag Manager

Het is belangrijk om enkele veelvoorkomende fouten te vermijden bij het gebruik van GTM:

  • Onvoldoende testen: het niet grondig testen van je tags kan leiden tot onnauwkeurige gegevensverzameling en problemen op je website.
  • Overbodige tags: het toevoegen van te veel tags kan je website vertragen en de prestaties negatief beïnvloeden. Voeg alleen tags toe die echt nodig zijn.
  • Slechte documentatie: zonder adequate documentatie kan het lastig zijn om je tags effectief te beheren en problemen op te lossen.

Maximaliseer je marketing met Google Tag Manager en Rocket Marketing

Google Tag Manager is een krachtige tool die je in staat stelt om tags snel en nauwkeurig te beheren zonder direct in de code te werken. Door gebruik te maken van GTM kun je je online strategie optimaliseren en betere resultaten behalen. Bij Rocket Marketing begrijpen we hoe cruciaal het is om je tags efficiënt te beheren voor een succesvolle marketingstrategie. Ons team van experts helpt je bij het instellen, configureren en optimaliseren van GTM voor je website, zodat je tags nauwkeurig en effectief zijn. Dit zorgt voor betere inzichten en optimalisatie van je marketingcampagnes.

Blijf op de hoogte via onze socials

Al onze begrippen