Wat is Alt tag?

Wat is een alt-tag en waarom is het belangrijk?

In het diverse landschap van webontwikkeling en SEO is de alt-tag een fundamenteel onderdeel dat niet over het hoofd gezien mag worden. In dit artikel leggen we uit wat een alt-tag is en waarom het een cruciale rol speelt in online aanwezigheid.

Definitie van de alt-tag

Een alt-tag, ook bekend als alt-attribuut of alt-tekst, is een HTML-attribuut dat wordt gebruikt om alternatieve tekst weer te geven voor een afbeelding wanneer deze om de een of andere reden niet kan worden geladen. Het beschrijft de inhoud en de functie van de afbeelding, wat helpt bij het verbeteren van de toegankelijkheid en de SEO van een website.

Toegankelijkheid verbeteren met alt-tags

Alt-tags dragen in grote mate bij aan de toegankelijkheid van een website. Ze zijn vooral van belang voor mensen met een visuele uitdaging die gebruik maken van screenreaders om de inhoud van een webpagina te begrijpen.

Ondersteuning voor screenreaders

Screenreaders lezen de alt-teksten voor om gebruikers een beschrijving van de afbeeldingen te geven, waardoor de algehele ervaring op de webpagina wordt verbeterd.

Als afbeeldingen niet laden

In situaties waar afbeeldingen niet kunnen laden, helpen alt-tags gebruikers om te begrijpen wat er op de afbeelding zou moeten zijn.

SEO-voordelen van alt-tags

Naast het verbeteren van de toegankelijkheid, bieden alt-tags ook aanzienlijke SEO-voordelen. Zoekmachines gebruiken alt-teksten om de relevantie van een webpagina voor een bepaalde zoekopdracht te bepalen.

  • Zoekmachine-indexering: alt-teksten bieden zoekmachines context over de inhoud van een afbeelding, wat helpt bij het indexeren van de webpagina in zoekresultaten.
  • Zoekwoordintegratie: door relevante zoekwoorden in je alt-teksten op te nemen, kun je de SEO-ranking van je website verbeteren.

Best practices voor het schrijven van alt-tags

Het schrijven van effectieve alt-tags is een kunst op zich. Hier zijn enkele tips voor het schrijven van alt-teksten die zowel toegankelijk als SEO-vriendelijk zijn.

  1. Wees beschrijvend: beschrijf de inhoud van de afbeelding zo nauwkeurig mogelijk zonder te lang te zijn.
  2. Gebruik zoekwoorden spaarzaam: hoewel het goed is om zoekwoorden te gebruiken, moeten deze op een natuurlijke en zinvolle manier worden geïntegreerd.

Aan de slag

De alt-tag is een kleine maar cruciale component in webontwikkeling en SEO. Door het optimaliseren van je alt-teksten, kun je niet alleen de toegankelijkheid van je website verbeteren, maar ook je SEO-ranking verhogen. Het juiste gebruik van alt-tags zou daarom een integraal onderdeel moeten zijn van je online strategie.

Blijf op de hoogte via onze socials

Al onze begrippen