Wat is Noindex?

Wat is noindex?

Noindex is een instructie die je gebruikt in het zogenaamde robots.txt-bestand van een website. Hiermee vertel je aan zoekmachines dat specifieke pagina’s of delen van de website niet geïndexeerd moeten worden. Wanneer een pagina is gemarkeerd met de noindex-tag, komt deze niet in de zoekresultaten te staan van zoekmachines zoals Google.

Hoe werkt het?

Wanneer een zoekmachine een website crawlt, bekijkt het de inhoud van het robots.txt-bestand om te bepalen welke pagina’s wel en niet geïndexeerd moeten worden. Als een pagina is gemarkeerd met de noindex-tag, zal de zoekmachine deze pagina niet toevoegen aan haar index en zal deze niet tonen in zoekresultaten.

Waarom wil je noindex gebruiken?

Noindex gebruik je meestal voor pagina’s die niet bedoeld zijn om in zoekresultaten te verschijnen, zoals bedanktpagina’s na het invullen van een formulier. Ook pagina’s met verouderde inhoud of pagina’s die alleen bedoeld zijn voor interne doeleinden kun je op noindex zetten. Door deze pagina’s te markeren met de noindex-tag, kunnen websitebeheerders voorkomen dat ze onbedoeld verschijnen in zoekresultaten. Daarmee kun je de algehele kwaliteit van je zoekverkeer verbeteren.

Blijf op de hoogte via onze socials

Al onze begrippen