Wat is Dode link?

Wat is een dode link?

SEO-experts begrijpen het belang van kwalitatieve links in een webpagina. Ze zijn als de bouwstenen van het internet, waardoor zoekmachines zoals Google kunnen navigeren en websites rangschikken op relevantie. Maar wat gebeurt er als een van die links een ‘dode link’ wordt? Laten we eens dieper duiken in deze kwestie.

Definitie van een dode link

Een dode link, ook wel bekend als een ‘gebroken link,’ is een hyperlink op een webpagina die niet langer naar de beoogde bestemming leidt. Met andere woorden, wanneer een gebruiker op een dode link klikt, verschijnt er een foutmelding in plaats van de verwachte webpagina. Dit kan frustrerend zijn voor bezoekers en kan de geloofwaardigheid van een website schaden.

Waarom zijn dode links een probleem?

Slechte gebruikerservaring

Dode links resulteren in een slechte gebruikerservaring. Bezoekers komen op je website om waardevolle informatie te vinden. Wanneer ze geconfronteerd worden met dode links, worden ze ontmoedigd en kunnen ze je site verlaten. Dit kan leiden tot lagere conversieratio’s en een slechtere online reputatie.

SEO-impact

Zoekmachines hechten veel waarde aan de gebruikservaring van websitebezoekers. Dode links kunnen leiden tot een hogere bounce rate, wat aangeeft dat mensen snel je site verlaten. Dit kan de rangschikking van je website in zoekresultaten negatief beïnvloeden. Het is daarom noodzakelijk om dode links op te sporen en te verwijderen.

Hoe dode links te identificeren en op te lossen

Het is van vitaal belang om dode links op je website op te sporen en te repareren. Hier zijn enkele stappen om dit te doen:

Gebruik linkchecker-tools

Er zijn verschillende online tools beschikbaar, zoals Xenu’s Link Sleuth en Screaming Frog SEO Spider, die je website kunnen scannen op dode links. Deze tools identificeren alle gebroken links, zodat je ze kunt herstellen.

Handmatige controle

Ga regelmatig door je website en controleer alle links om te zien of ze nog steeds werken. Dit kan tijdrovend zijn, maar het is een effectieve manier om dode links op te sporen.

Update of verwijder dode links

Zodra je dode links heeft geïdentificeerd, is het belangrijk om actie te ondernemen. Werk de links bij met de juiste URL of verwijder ze als ze niet langer relevant zijn.

Aan de slag

Dode links zijn schadelijk voor zowel de gebruikerservaring als de SEO van je website. Je moet regelmatig je website te controleren op dode links en deze te corrigeren om negatieve gevolgen te voorkomen. Door dit te doen, kunt je de geloofwaardigheid van je website behouden en de tevredenheid van je bezoekers verbeteren.

Wil je jouw site laten controleren door een SEO-specialist? Schakel ons in.

Blijf op de hoogte via onze socials

Al onze begrippen