Wat is Duplicate content?

Wat is duplicate content?

Duplicate content, oftewel dubbele inhoud, is een term die vaak wordt besproken binnen de wereld van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het verwijst naar een situatie waarin identieke of sterk gelijkende inhoud op meerdere plaatsen op het internet wordt aangetroffen. Hoewel het concept op het eerste gezicht eenvoudig lijkt, zijn de gevolgen van duplicate content voor je website en rangschikking in zoekmachines complex en potentieel schadelijk.

Soorten duplicate content

Er zijn verschillende vormen van duplicate content waar websitebeheerders zich bewust van moeten zijn:

Interne duplicate content

Interne duplicate content treedt op wanneer vergelijkbare tekst of inhoud binnen dezelfde website wordt herhaald. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld dezelfde productbeschrijvingen op meerdere pagina’s te plaatsen of door paginavarianten met minimale verschillen te creëren.

Externe duplicate content

Externe duplicate content doet zich voor wanneer identieke inhoud op verschillende websites wordt gevonden. Dit kan voorkomen als je inhoud van andere websites kopieert en plakt, zonder de juiste bronvermelding of toestemming.

Near-duplicate content

Near-duplicate content verwijst naar inhoud die erg op elkaar lijkt, maar niet helemaal identiek is. Dit kan gebeuren wanneer je vergelijkbare artikelen publiceert met minimale wijzigingen in bewoordingen.

Waarom is duplicate content een probleem?

Nu we weten wat duplicate content is, laten we eens kijken naar waarom het een probleem kan zijn voor je website en SEO-inspanningen:

  • Zoekmachines zoals Google streven ernaar om de meest relevante en waardevolle inhoud aan gebruikers te tonen. Wanneer dezelfde inhoud op meerdere plaatsen wordt gevonden, kan dit leiden tot verwarring voor zoekmachines en resulteren in een lagere rangschikking.
  • Duplicate content kan de gebruikerservaring negatief beïnvloeden, omdat bezoekers mogelijk gefragmenteerde informatie tegenkomen. Dit kan leiden tot verwarring en frustratie.
  • Als je website als bron van duplicate content wordt beschouwd, kan dit afbreuk doen aan je geloofwaardigheid en autoriteit binnen je branche.

Hoe duplicate content te voorkomen

Het voorkomen van duplicate content is van fundamenteel voor een effectieve SEO-strategie. Gebruik canonieke tags om aan te geven welke versie van een pagina als de oorspronkelijke moet worden beschouwd. Als je meerdere pagina’s hebt met vergelijkbare inhoud, overweeg dan om ze samen te voegen tot één uitgebreide pagina. Gebruik 301-omleidingen als je oude pagina’s verwijdert of verplaatst. Zorg dan voor 301-omleidingen van de oude naar de nieuwe URL’s. Last but not least, schrijf altijd unieke, waardevolle inhoud die relevant is voor je doelgroep.

Aan de slag

Duplicate content kan schadelijk zijn voor je SEO-inspanningen en de algehele gebruikerservaring op je website beïnvloeden. Het is van vitaal belang om proactief stappen te ondernemen om duplicate content te voorkomen en te elimineren. Door dit te doen, kun je de kwaliteit en effectiviteit van je website verbeteren en een positievere online aanwezigheid opbouwen.

Hulp nodig bij content schrijven of controle op dubbele inhoud? Schakel onze content specialist in.

Blijf op de hoogte via onze socials

Al onze begrippen