Wat is HTML sitemap?

Wat is een HTML-sitemap?

Een HTML-sitemap is een onmisbaar hulpmiddel voor webmasters en zoekmachineoptimalisatie (SEO) professionals. Het biedt een gestructureerde weergave van alle belangrijke pagina’s op een website in de vorm van een HTML-pagina. In dit artikel duiken we dieper in op de betekenis en het belang van een HTML-sitemap voor je website.

De rol van een HTML-sitemap

Een HTML-sitemap heeft een cruciale rol in het verbeteren van de gebruikerservaring op een website. Het fungeert als een routekaart die bezoekers helpt om gemakkelijk door de inhoud van de site te navigeren. Bovendien heeft het een positieve invloed op SEO op verschillende manieren:

Verbeterde indexering door zoekmachines

Zoekmachines zoals Google gebruiken webcrawlers om websites te doorzoeken en te indexeren. Een HTML-sitemap biedt een overzicht van alle belangrijke pagina’s op je site, waardoor crawlers ze gemakkelijker kunnen vinden. Dit resulteert in een betere indexering van je content.

Interne koppelingen en Pagerank distributie

Een HTML-sitemap bevat doorgaans links naar alle pagina’s op je site. Dit helpt niet alleen bij de navigatie voor bezoekers, maar ook bij het verspreiden van de pagerank of linkwaarde binnen je website. Hierdoor kan elke pagina profiteren van de linkjuice die wordt gegenereerd door andere pagina’s.

Verbeterde gebruikerservaring

Een overzichtelijke HTML-sitemap maakt het voor bezoekers gemakkelijker om snel te vinden wat ze zoeken. Dit kan de bounce rate verminderen en de tijd die bezoekers op je site doorbrengen verhogen, wat beide positieve signalen zijn voor zoekmachines.

Hoe maak je een HTM-sitemap?

Het maken van een HTML-sitemap is vrij eenvoudig, vooral als je gebruikmaakt van contentmanagementsystemen (CMS) zoals WordPress. Hier zijn de stappen om te volgen:

Gebruik een sitemap generator tool

Er zijn online sitemap generator tools beschikbaar die automatisch een sitemap voor je kunnen genereren op basis van de structuur van je website.

Handmatige creatie van de sitemap

Als je de voorkeur geeft aan handmatig werk, kun je een HTML-bestand maken met behulp van een teksteditor en vervolgens handmatig links naar al je belangrijke pagina’s toevoegen.

Upload de sitemap naar je website

Zodra je HTML-sitemap klaar is, upload je deze naar de rootmap van je website. Zorg ervoor dat je een verwijzing naar de sitemap in je robots.txt-bestand opneemt, zodat zoekmachines deze kunnen vinden.

Aan de slag

Een HTML-sitemap is een waardevol hulpmiddel voor zowel gebruikers als zoekmachines. Het verbetert de navigatie op je website, bevordert een betere indexering door zoekmachines en draagt bij aan een positieve gebruikerservaring. Vergeet niet om je sitemap regelmatig bij te werken wanneer je nieuwe pagina’s aan je site toevoegt. Het is een eenvoudige maar effectieve manier om de prestaties van je website te verbeteren en je SEO-inspanningen te ondersteunen.

Hulp nodig bij het aanmaken van je sitemap? Schakel ons in.

Blijf op de hoogte via onze socials

Al onze begrippen