Klantfeedback verzamelen op je website is zeer belangrijk

Het belang van klantfeedback voor jouw website

Het verzamelen van klantfeedback is onmisbaar als jij jouw online aanwezigheid en dienstverlening wilt optimaliseren. Deze feedback biedt je waardevolle inzichten waarmee je jouw website kunt verbeteren en de tevredenheid van je klanten kunt verhogen.

Ga direct naar:

Waarom ook jij klantfeedback nodig hebt

Het verlies van potentiële klanten door het bounce-percentage kan een grote impact hebben op jouw omzet. Hoewel sommige rapportages, zoals Google Analytics, je inzicht geven in deze statistieken, vertellen ze niet het hele verhaal. Ze laten niet zien waarom een bezoeker besloot om jouw website te verlaten zonder een actie te ondernemen, zoals een aankoop of een offerteaanvraag.

Mogelijke redenen kunnen zijn:

  • Onzekerheid over leveringstijden of voorraadstatus.
  • Twijfels over de volgende stappen na het aanvragen van een offerte.
  • Vragen over jouw retourbeleid.

Om deze problemen te identificeren en aan te pakken, is het voor jou cruciaal om directe feedback van je bezoekers te verzamelen. Als je deze belemmeringen hebt opgelost voor de bezoeker, dan zul je zien dat niet alleen de bezoeker hier profijt van heeft, maar ook jouw bedrijf!

Is de gebruikservaring in orde?

Vaak zijn er meer vragen of klachten dan dat je in eerste instantie denkt. Er zijn namelijk bezoekers op jouw website die hier wel mee zitten, maar het de moeite niet waard vinden om hier wat over te zeggen. Het is dus niet zo dat het gelijk goed zit als er vrijwel geen vragen binnenkomen. In de meeste gevallen gaan deze bezoekers dan naar de concurrent, omdat ze er op jouw website niet uit komen.

Je kunt deze stilte van bezoekers verbeteren, door ze continu vragen te stellen over hun ervaring met jouw website.

Maak feedback verzamelen makkelijk met formulieren

Hoe verzamel je klantfeedback?

Een manier om directe feedback van websitebezoekers te verzamelen is via on-site klantfeedback tools zoals pop-ups, slide-ins en passieve knoppen. Deze tools kunnen worden geactiveerd door verschillende triggers, zoals:

  • Het bezoeken van specifieke pagina’s.
  • Het scrollgedrag van de bezoeker.
  • De tijd die wordt doorgebracht op een pagina.
  • Een ‘Exit Intent’ survey wanneer iemand de site wil verlaten.

Met deze tools krijg je direct inzicht in de ervaring van je bezoekers en waar ze mogelijk tegenaan lopen.

Welke vragen stel je?

Het kiezen van de juiste vragen is essentieel om nuttige feedback te verzamelen. Afhankelijk van jouw doelen kun je overwegen te vragen naar:

  • De reden van hun bezoek.
  • De helderheid van informatie op jouw website.
  • Specifieke hindernissen die zij tegenkomen.

Voorbeelden van vragen zijn:

  • “Wat was jouw hoofddoel bij het bezoeken van deze website vandaag?”
  • “Kon je de informatie vinden waarnaar je op zoek was?”
  • “Is er een reden waarom je jouw bestelling niet hebt voltooid?”

Voordelen van klantfeedback

Klantfeedback is niet alleen een tool voor verbetering, het biedt je ook tal van andere voordelen. Ten eerste bouwt het vertrouwen op bij jouw klanten. Wanneer jij laat zien dat je hun mening waardeert en actief zoekt naar hun feedback, voelen zij zich gewaardeerd en gehoord. Dit kan leiden tot een grotere klantloyaliteit en mond-tot-mondreclame, wat weer nieuwe klanten kan aantrekken.

Bovendien biedt feedback je waardevolle marktinformatie. Door te luisteren naar jouw klanten krijg je inzicht in markttrends, potentiële kansen en mogelijke dreigingen voordat ze mainstream worden. Door deze voorkennis kun jij je aanpassen en innoveren, waardoor je altijd een stap voor blijft op jouw concurrenten.

Feedback verzamelen en tevredenheid meten

Proactieve klantfeedback

Veel bedrijven wachten tot klanten uit zichzelf feedback geven, vaak wanneer er al iets mis is gegaan. Het proactief verzamelen van feedback stelt je in staat om problemen te identificeren voordat ze escaleren. Door klanten actief te benaderen voor hun mening, laat je ook zien dat je betrokken bent en streeft naar constante verbetering. Het geeft klanten het gevoel dat ze deel uitmaken van jouw proces, wat op zijn beurt hun betrokkenheid en loyaliteit aan jouw merk kan vergroten.

Klantfeedback integreren in jouw bedrijfsstrategie

Het is één ding om klantfeedback te verzamelen, maar het is een ander verhaal om het ook daadwerkelijk te integreren in jouw bedrijfsstrategie. Wanneer je systematisch en regelmatig feedback verzamelt, krijg je een constante stroom van gegevens die je kunt gebruiken om jouw producten, diensten en processen te verbeteren. Dit stelt je in staat om snel te reageren op veranderende klantbehoeften en verwachtingen.

Belangrijk is dat feedback niet in een vacuüm wordt bekeken. Het moet worden gecombineerd met andere data en inzichten om een compleet beeld te krijgen. Door klantfeedback centraal te stellen in jouw bedrijfsstrategie, zorg je ervoor dat jouw bedrijf klantgericht blijft en zich continu aanpast aan de veranderende marktomstandigheden.

Feedback als aanvulling op medewerkersontwikkeling

Klantfeedback is niet alleen waardevol voor product- of dienstverbetering, maar ook voor de ontwikkeling van jouw medewerkers. Feedback kan licht werpen op gebieden waar training of verdere begeleiding nodig is, of waar prestaties erkend en beloond moeten worden. Door feedback direct te delen met jouw teams, kunnen medewerkers direct zien hoe hun acties invloed hebben op klanttevredenheid. Dit kan hen motiveren om continu naar topresultaten te streven en tegelijkertijd zorgen voor een betere afstemming met de behoeften en wensen van de klant.

Aan de slag

Klantfeedback is een waardevol instrument voor jou als ondernemer die streeft naar optimalisatie en klanttevredenheid. Door proactief feedback te verzamelen en te reageren op de behoeften en zorgen van je bezoekers, kun je niet alleen de gebruikservaring verbeteren maar ook jouw conversieratio verhogen. In deze competitieve online wereld kan directe feedback van klanten het verschil betekenen tussen groei en stilstand.

Daag jij ons uit voor je volgende project?