Wat is WordPress?

WordPress is een open source content management systeem (CMS). Dat inhoudt dat iedereen op het platform de source code kan inspecteren, aanpassen en verbeteren.

Dat klinkt ingewikkeld, maar uiteindelijk betekent dat voor jou (en voor ons) dat WordPress een programma is om websites, blogs en webshops mee te bouwen en te onderhouden. Het is een zelfs een heel populair programma, omdat het makkelijk is om mee te leren werken en bovendien is WordPress zelf gratis.

Maar wat is WordPress nou precies, hoe werken de drie belangrijkste elementen van WordPress en hoe begin je met jouw eigen website? Wij willen je in dit artikel de basis beginselen van WordPress uitleggen.

Wat is WordPress?

WordPress het meest gebruikte content management systeem. Wereldwijd gebruikt meer dan 40% van alle websites WordPress als CMS. Dat houdt dus in dat WordPress de drijfveer is achter meer dan een derde van het wereldwijde web. Even ter vergelijking: het marktaandeel van de nummer twee op de ranglijst is slechts 3%.  Dit betekent dat WordPress meer dan tien keer zo populair is.

Waarom WordPress?

De enorme populariteit van WordPress is niet verwonderlijk. Het is programma is namelijk zo gebruiksvriendelijk dat je vrij gemakkelijk een eigen WordPress website kan maken. Zelfs als je nog nooit eerder een website hebt gemaakt. Zelfs een totale beginner kan ermee uit de voeten, want je hoeft de website niet vanuit het niets op te bouwen. WordPress werkt met thema’s, templates en Plugins. Kies een template uit die aansluit op jouw idee en pas die aan op jouw wensen.

Snel en moeiteloos aanpassingen doen in WordPress? Lees hieronder wat je moet weten over de drie belangrijkste elementen.

Hoe werkt WordPress? WordPress voor beginners

Met WordPress kun je overal jouw blog, webshop of website aanpassen en bewerken. Als je maar internet hebt. Na het inloggen kom je op het admin dashboard van jouw WordPress account terecht. Via dit dashboard kun je bij alle functionaliteiten om aan jouw website te werken.

De drie belangrijkste elementen zijn:

  • Thema’s in WordPress
  • WordPress Editor.
  • Plugins voor WordPress

WordPress thema’s – verander het uiterlijk in een handomdraai  

Een thema bepaalt het uiterlijk van de website. Met WordPress Themes kunnen je eenvoudig wisselen van vormgeving. Een thema bestaat uit een combinatie van design en functionaliteit. Je vindt de WordPress Themes in het dashboard. Daar kun je ze selecteren of uploaden, installeren en naar wens instellen. En dat allemaal in enkele minuten. Ook online is een eerste indruk bepalend. Daarom is het uiterlijk van je website is heel belangrijk. Moet de website rustig of levendig worden? Creatief of professioneel? Jij bepaalt wat jouw website uitstraalt.

Je kunt bij WordPress uit behoorlijk wat gratis thema’s kiezen, maar veel van deze gratis thema’s zijn niet flexibel aan te passen of van lage kwaliteit. Daarom kiezen de meeste mensen voor een upgrade. Voor € 8,00 per maand krijg je beschikking tot de Premium thema’s. Als je meer te besteden hebt en voor een echt goed design wil gaan, dan kun je natuurlijk ook kiezen voor webdesign op maat.

4 manieren om jouw website te ontwerpen

  1. Installeer een gratis thema vanuit het WordPress dashboard
  2. Maak zelf een thema als je handig bent met code (PHP, HTML en CSS)
  3. Koop een professioneel WordPress thema via StudioPress of ThemeForest
  4. Laat jouw WordPress website bouwen door een van onze WordPress-experts.

De WordPress editor

De WordPress editor gebruik je voor het maken en vormgeven van pagina’s en blogberichten. Pagina’s of blogberichten aanmaken, vullen en publiceren is niet ingewikkeld. Zodra je een pagina toevoegt kun je kiezen uit een lay-out of een lege pagina toevoegen. En als je bekend bent met tekstverwerkers zoals Pages of Word dan heb je de tekstbewerker van WordPress ook zo door. Op een lege pagina begin je gewoon te typen. Je kunt ook blokken voor andere content aan je pagina toevoegen waaronder afbeeldingen en fotogalerijen, maar je kunt ook lijsten toevoegen en een kalender. En nog veel meer.

WordPress Plugins – De kracht van WordPress

Plugins zijn stukjes functionaliteit voor jouw website. In principe werkt een Plugin net als een thema. Het is een extra optie die je aan jouw site toevoegt en naar wens instelt.

Wil je betalingen ontvangen via iDeal? Daar kun je een Plugin voor installeren. Een handig contactformulier op je website? Installeer de juiste Plugin. Jouw lezers een blog laten delen door een druk op de knop? Installeer een Plugin. Geen spam meer ontvangen? Ga voor een Plugin.

Er zijn zelfs Plugins die ervoor zorgen dat je een hele webshop aan je site kan toevoegen, zoals WooCommerce. Of als je cursussen wil geven, dan kun je dit aanbieden via een WordPress Plugin voor leermodules.

Als je de juiste WordPress Plugins voor jouw website installeer helpt dat jouw bedrijf om te groeien. Je installeert een Plugin al in een paar klikken via het dashboard. Kom je er niet uit, dan kun je onze hulp inschakelen.

Daag jij ons uit voor je volgende project?

Tamara Kiewiet

Alle berichten van Tamara