Verschillende manieren om beter te scoren in zoekmachines met interne links

In dit artikel beschrijven we op welke manier interne links van belang zijn om jouw SEO te versterken. Het heeft erg veel voordelen voor jouw website om te beschikken over een juiste interne linkstructuur. Daarom is dit heel belangrijk. De interne links op jouw website zorgen voor een SEO boost en heeft daarbij nog algemene voordelen.

Wat houdt een interne link in?

Een groot verschil tussen een externe link en een interne link, is dat je invloed kunt uitoefenen op je interne links, maar dit niet altijd mogelijk is bij externe links. Externe links worden gebruikt door middel van linkbuilding. Met een interne link kun je gemakkelijk naar een andere pagina op jouw website door middel van een link op jouw website.

De variatie in interne links

Je kunt denken aan deze twee verschillende manieren om interne links toe te passen:

  • Navigatielinks: Met navigatielinks zorg je ervoor dat bezoekers van jouw website makkelijk wegwijs worden gemaakt om op diverse pagina’s te komen. Het zijn verschillende links die je kunt vinden in de footer, header en navigatiebalk van jouw website. Het is handig om de belangrijkste pagina’s te gebruiken als navigatielinks.
  • Contextuele links: Met contextuele links die je in jouw content zet, kan je de lezer doorverwijzen van de huidige pagina naar een andere pagina. Deze wordt in jouw tekst toegevoegd als een hyperlink in een anchortekst. Daarnaast is het ook mogelijk om door middel van een contextuele link een verwijzing te geven naar externe pagina’s. Laat deze link zich openen in een ander tabblad, zodat jouw pagina voor de bezoeker nog zichtbaar blijft. Deze methode gebruik je vaak als deze pagina een bijdrage levert aan jouw geschreven artikel.

Creëer zo een SEO boost voor jouw website!

Hieronder staan 5 tips beschreven over het creëren van een SEO boost, zodat je meteen aan de slag kunt.

1 – Geef een boost aan de gebruikservaring van de bezoeker en zoekmachine

Tegenwoordig is de gebruikservaring van jouw website een steeds belangrijkere factor. Dit heeft een grote invloed voor jouw SEO. Het doel is natuurlijk om een bezoeker zo lang mogelijk op jouw website te houden. Maak daarom gebruik van relevante interne links binnen jouw content. Dit geeft de bezoeker de kans om makkelijk te switchen naar een andere pagina op jouw website. Een andere bijkomstigheid is dat crawlers hierdoor meer pagina’s ontdekken op jouw website.

Een handige toevoeging is het plaatsen van gerelateerde artikelen onderaan je blog. Hierdoor kunnen geïnteresseerde lezers gelijk genieten van andere artikelen. Eigenlijk kun je hierdoor dus de vindbaarheid van jouw pagina’s verbeteren en je bounce rate verlagen.

2 – Het doorgeven aan linkwaarde

Je kunt zorgen voor Domein Autoriteit door invloed uit te oefenen via externe links. Daarnaast is Pagina Autoriteit ook mogelijk. De autoriteit van jouw website en verschillende pagina’s wordt groter wanneer de backlinks relevanter en krachtiger zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden om te kijken welke pagina krachtiger is dan de ander. Denk hierbij aan de tool Ahrefs.

De groei van pagina’s op een website gaat snel. Hierdoor is het omgaan met externe links erg belangrijk. Dit komt doordat elke backlink een waarde doorgeeft naar die specifieke pagina. Wanneer je een gedeelte van deze waarde doorstuurt naar andere pagina’s, kunnen meer pagina’s van de backlink(s) profiteren. De Pagina Autoriteit van pagina’s zal stijgen wanneer ze interne links ontvangen. Ga daarom goed om met de externe en interne links, omdat je hierdoor linkwaarde doorgeeft aan de belangrijkste pagina’s.

3 – Een hiërarchie op jouw website

Om een goede hiërarchie te hebben, moet je ervoor zorgen dat jouw geplaatste content duidelijk georganiseerd is en een begrijpelijke navigatie heeft. Het is namelijk zowel voor jouw bezoeker als de zoekmachine belangrijk. Een overvloed aan pagina’s in de menubalk of interne links op de homepagina kan te veel en onoverzichtelijk overkomen. Vooral het gebruik van een duidelijke structuur en interne links die doorverwijzen naar subcategorieën, zorg je ervoor dat de vindbaarheid goed blijft.

4 – Zorg voor een snellere indexatie

Zorg ervoor dat jouw pagina’s als belangrijk(er) worden gezien. Dit kan je doen door meerdere interne links naar een specifieke pagina te sturen. Hiermee geef je namelijk aan dat dit een belangrijke en nuttige pagina is. Als Google dit ziet, wordt jouw pagina eerder en beter geïndexeerd. Wanneer je dit over je gehele website toepast, zorg je ervoor dat meer pagina’s in de zoekresultaten komen, wat de kans op meer organisch verkeer vergroot.

5 – Het gebruik van een anchortekst

Om hogerop te komen in Google is het gebruik van anchorteksten (ook al ankerteksten genoemd) aan te raden. Deze gebruik je voor interne links. Jouw interne links verwerk je namelijk in zo’n anchortekst.  Als je anchorteksten goed gebruikt, geef je signalen af aan de zoekmachines. Je maakt een goede koppeling, omdat je laat zien waar de pagina over gaat en waar je wenst gevonden te worden.

Het gebruik van variatie in deze anchorteksten is wel belangrijk. Denk hierbij aan het gebruiken van longtail woorden, synoniemen of andere nuttige termen. Dit zorgt er namelijk voor dat je niet te opdringerig overkomt.

Als je gebruik maakt van interne links, zorg dan voor diversiteit als het gaat om ankerteksten. Gebruik dus niet alleen “klik hier”, “deze pagina” of “artikel”, maar wees hier creatief in. Dit betekend niet gelijk dat je deze woorden niet meer kan gebruiken, want dit zorgt er namelijk wel voor dat het natuurlijker overkomt.

Waar zijn jouw interne links te vinden?

Waarschijnlijk heb je na het lezen van dit artikel verschillende ideeën voor interne links op jouw pagina’s. Maar hoe doe je dit? Dit kan gedaan worden via Google Search Console bij het onderdeel “links”. Hier zijn alle Externe Links, de Interne Links en Sites met de meeste Links naar jouw website te vinden. Het is handig om te weten dat dit overzicht niet volledig juist is.

De pagina’s die op jouw website in de navigatie, footer of header staan, ontvangen veel interne links. De reden hiervan is dat deze links op bijna alle pagina’s aanwezig zijn.

Als je op de Export functie klikt, kun je een uitdraai maken die dit volledige overzicht weergeeft. Dit is handig, omdat je hierdoor de meest belangrijke pagina’s kunt vinden en hieruit jouw conclusies kunt trekken.

Welke interne link mogelijkheden zijn er?

Je bent nu op het punt gekomen waarbij je weet welk zoekwoord je graag hoger in Google wilt zien en welke pagina’s wat meer interne links kunnen gebruiken. Je kunt makkelijk via Google vinden vanaf welke pagina’s het handig is om deze interne links te plaatsen.

Om dit te zoeken moet je het volgende invoeren in Google: Site:domeinnaam zoekwoord

Met deze methode zoekt Google naar de vermeldingen van het gegeven zoekwoord of een combinatie van de opgegeven website.

Je kunt hiermee onderzoeken of er al sprake is van interne links. Als dit niet het geval is, dan kun je ervoor kiezen om deze toe te voegen om te zorgen voor meer interne links.

Het gebruik van interne linkbuilding

Je geeft jouw website een goede SEO boost door zelf aan de gang te gaan met deze vorm van linkbuilding. Als je wilt zorgen voor een goede autoriteit, dan is het wellicht verstandig om ook eens te kijken naar externe linkbuilding.

Daag jij ons uit voor je volgende project?