Local SEO: zo blijf jij je concurrenten altijd een stap voor

Local SEO: zo blijf jij je concurrenten altijd een stap voor

Ben je moe van het constant achter je concurrenten aanlopen? Voel je dat je bedrijf alle potentie heeft om op te vallen bij je lokale klanten, maar weet je niet precies hoe? Nou, lokale SEO is het antwoord. Maar wat is dat precies en hoe kan het jou helpen? Lees verder!

Table of Contents

Wat is lokale SEO?

Lokale SEO verwijst naar het proces van het optimaliseren van je online aanwezigheid om meer zaken te doen uit lokale zoekopdrachten. Denk je dat dit alleen voor de ‘grote spelers’ is? Denk dan nog eens na.

Ook MKB en zelfstandigen hebben er baat bij om bij hen in de buurt te worden gevonden. Waar je vooral op moet letten, is je doelgroep en waar die zich bevindt.

Waarom is lokale SEO belangrijk?

Lokale zoekopdrachten leiden 50% van de mobiele bezoekers binnen een dag naar fysieke winkels. Als jouw bedrijf niet opvalt, loop je al die klanten mis. Stel je voor dat je eigenaar bent van een bloemenwinkel in Arnhem. Als iemand in Arnhem op Google zoekt naar ‘bloemenwinkel in de buurt’, wil je natuurlijk dat jouw winkel bovenaan de zoekresultaten verschijnt. Dit is waar lokale SEO van pas komt.

Dankzij lokale SEO zullen mensen in jouw omgeving, die op zoek zijn naar producten of diensten die jij aanbiedt, jouw bedrijf eerder vinden. Hierdoor kun je meer voetverkeer naar je fysieke winkel krijgen, wat kan leiden tot hogere verkoopcijfers.

Bovendien, stel dat een toerist in Arnhem is en die besluit diens partner spontaan met bloemen te verrassen. Die grijpt diens smartphone en typt ‘bloemenwinkel’ in Google. Als jouw bloemenwinkel goed is geoptimaliseerd voor lokale SEO, is de kans groter dat die jouw winkel vindt, je bezoekt en een aankoop doet.

Dus, door het optimaliseren van je bedrijf voor lokale zoekopdrachten, ben je niet alleen zichtbaar voor de lokale bevolking, maar ook voor bezoekers of toeristen in je gebied. Lokale SEO zorgt ervoor dat je bedrijf op het juiste moment op de juiste plaats verschijnt in de zoekmachineresultaten, wat de kansen op een verkoop aanzienlijk verhoogt.

Meer mensen bereiken met lokale SEO tips

Lokale SEO tips

Dus hoe blijf je de concurrentie voor met lokale SEO? Het antwoord ligt in deze lokale SEO tips:

De kracht van Google Mijn Bedrijf

Stel je eens voor: het is een zonnige middag en Olivia, een inwoner van Utrecht, heeft zin in een kopje koffie. Ze grijpt haar smartphone en zoekt naar ‘beste koffiebar in Utrecht’. Als jouw koffiebar op die lijst hoort te staan, maar je hebt Google Mijn Bedrijf nog niet geoptimaliseerd, dan loop je een geweldige kans mis om Olivia als klant te verwelkomen.

Laten we het hebben over de kracht van Google Mijn Bedrijf.

Zichtbaarheid

Het is als een digitaal uithangbord voor je bedrijf. Wanneer iemand zoekt naar diensten of producten die jij aanbiedt, helpt Google Mijn Bedrijf je zaak in de spotlight te zetten, pal voor de ogen van potentiële klanten.

Vertrouwen

Zie je die sterbeoordelingen? Klanten vertrouwen op recensies! Wanneer iemand ziet dat jouw bedrijf uitstekende beoordelingen heeft, vergroot dit de kans dat ze voor jou kiezen. Het is net als je beste vriend die zegt: ‘Ga daarheen, die plek is geweldig.’

Directe Interactie

Klanten kunnen met één klik bellen, je locatie vinden of je website bezoeken. Superhandig, toch? Het is alsof je de rode loper uitrolt en zegt: ‘Kom binnen, we staan voor je klaar.’

Up-to-date Informatie

Openingstijden, speciale aanbiedingen, evenementen… alles wat je wilt dat klanten weten, kun je delen. Dus geen teleurgestelde gezichten voor een gesloten deur tijdens feestdagen.

Tip: heb je mooie foto’s gemaakt van je zaak of product? Voeg deze toe aan GMB.

Zie Google Mijn Bedrijf als je bondgenoot, je zakenpartner, je promotor die mensen naar je toe trekt. Het helpt niet alleen om mensen naar je fysieke locatie te leiden, maar het bouwt ook je online reputatie op. En in digitale tijden is dat goud waard!

Lokale backlinks verzamelen

Lokale backlinks zijn als de mond-tot-mondreclame van het digitale tijdperk. Denk bijvoorbeeld aan jouw favoriete lokale bakkerij. Als je buur je vertelt hoe heerlijk de croissants daar zijn, ga je waarschijnlijk daar je zondagse ontbijt halen, toch? In de online wereld werken lokale backlinks op dezelfde manier. Als de website van het plaatselijke nieuwsblad naar jouw webshop linkt omdat je een geweldige actie hebt voor de feestdagen, zullen meer mensen in de gemeenschap je website bezoeken. Lokale backlinks bouwen geloofwaardigheid en zichtbaarheid voor je merk op in je lokale gemeenschap, net zoals een goede aanbeveling van de buurvrouw dat doet.

Reviews en testimonials

Je kent het wel: je staat op het punt een nieuw restaurant in de stad te proberen, maar voor je gaat, bekijk je even snel de online recensies. ‘Is het eten goed? Hoe is de sfeer? Zijn de prijzen redelijk?’ Reviews geven je antwoord op al deze vragen. En daar zit precies de magie voor lokale SEO. Reviews zijn de moderne vorm van aanbevelingen.

Tip: wacht niet af, maar vraag je klanten actief om feedback en toon deze trots op je website.

Lokale content creëren

Het is alsof je een lokale krant bent, maar dan voor je bedrijf. Stel je voor dat jouw fietsenwinkel in Groningen elke week een blog publiceert over de mooiste fietsroutes rond de stad, tips voor fietsonderhoud tijdens het wisselvallige Nederlandse weer of verhalen van lokale fietsliefhebbers die hun favoriete plekjes delen. Net zoals mensen naar de lokale krant grijpen om op de hoogte te blijven van wat er in hun stad gebeurt, zullen ze naar jouw website komen voor die waardevolle, lokale informatie. Lokale content trekt lokale klanten aan. Dus terwijl ze op jouw site zijn voor die geweldige fietsroute, denken ze misschien: “Hé, ik had nog een nieuwe fietsbel nodig,” en voilà, een lokale klant is geboren!

Structured data en schema markup

Met structured data vertel je zoekmachines precies wat ze moeten weten. Stel je voor, je hebt een website waar je handgemaakte houten speelgoed verkoopt. Door structured data toe te voegen, geef je duidelijk aan: dit is een houten trein, handgemaakt, perfect voor kinderen van 3 tot 6 jaar, en hier is de prijs. Het is alsof je een tolk inzet voor je website. In plaats van dat Google en andere zoekmachines moeten raden waar je pagina over gaat, vertel je het hen direct, in een taal die ze vloeiend spreken. Net zoals een tolk helpt om twee mensen die verschillende talen spreken met elkaar te laten communiceren, zorgt structured data ervoor dat jouw website en zoekmachines elkaar luid en duidelijk verstaan. Zo zorg je ervoor dat de juiste mensen jouw prachtige speelgoed vinden.

SEO is een continu proces

Ook op lokaal niveau is SEO is geen eenmalige taak. Stel je voor dat je een tuin hebt; als je deze niet onderhoudt, raken de planten die jij graag ziet overwoekerd door onkruid.

  1. Veranderende tijden: net zoals mode en muzieksmaken veranderen, veranderen ook zoekalgoritmen. Wat vandaag werkt, kan morgen minder effectief zijn. Door continu aan lokale SEO te werken, blijf je altijd in de pas met deze veranderingen.
  2. De concurrentie zit ook niet stil: stel je voor dat je meedoet aan een hardloopwedstrijd. Als je stopt met rennen, halen anderen je in, toch? Hetzelfde geldt voor lokale SEO. Andere lokale bedrijven zijn ook bezig met optimalisatie. Als je niet bijblijft, verlies je je voorsprong.
  3. Feedback lus: recensies blijven binnenstromen, en lokale evenementen en nieuwtjes veranderen. Door je content en gegevens up-to-date te houden, blijf je relevant voor je lokale klanten.
  4. Zoekwoorden evolueren: misschien gebruikten mensen een paar jaar geleden het zoekwoord ‘fietsenmaker Groningen’, maar zoeken ze nu naar ‘duurzame fietsreparatie Groningen’. Door regelmatig onderzoek te doen en je content te updaten, blijf je zichtbaar voor jouw doelgroep.

Advies en hulp bij local SEO

Lokale SEO is niet gewoon een trend, het is een noodzaak. Het geheim om boven je concurrenten uit te stijgen, is om te beginnen met het herkennen van de kracht van lokale SEO. Blijf je concurrenten altijd een stap voor met deze lokale SEO tips.

Wil je hulp bij local SEO? Dan staan wij voor je klaar. Schakel ons in.

Daag jij ons uit voor je volgende project?