Combineer SEO en SEA voor online succes

Waarschijnlijk heb je al gemerkt dat jouw online zichtbaarheid en vindbaarheid bepalen hoe succesvol je bedrijf is. Er is een manier waarop je jouw online aanwezigheid kunt maximaliseren en jouw doelgroep effectiever kunt bereiken. Hoe? Door de krachten van SEO en SEA te bundelen.

Combineer de krachten van Search Engine Optimization (SEO) en Search Engine Advertising (SEA), want dat vormt de sleutel tot het ontgrendelen van zakelijk succes.

Leer de kracht van SEO en SEA bundelen

Waarin verschilt SEO van SEA?

Zoekmachine-optimalisatie (SEO) richt zich op organisch verkeer

SEO is het proces waarbij jouw website wordt geoptimaliseerd om hoger in de organische zoekresultaten van zoekmachines zoals Google te verschijnen. Hieronder vallen taken zoals:

 • Technische optimalisatie: het versnellen van jouw site, zorgen voor mobielvriendelijkheid, en het gemakkelijk doorzoekbaar maken voor zoekmachines.
 • Contentcreatie: waardevolle, relevante content produceren die aansluit bij wat jouw doelgroep zoekt.
 • Linkbuilding: links verkrijgen van andere gerenommeerde sites om jouw eigen online autoriteit te verhogen.

SEA: directe zichtbaarheid en conversie tegen betaling

SEA stelt je in staat om tegen betaling bovenaan de zoekresultaten te verschijnen voor specifieke zoekwoorden. Dit is vooral effectief voor:

 • Directe zichtbaarheid: jouw advertenties worden meteen getoond aan mensen die zoeken naar jouw producten of diensten.
 • Doelgerichte campagnes: je kunt jouw campagnes afstemmen op specifieke doelgroepen, locaties en apparaten (mobiel, tablet, laptop).
 • Meten van succes: volg jouw advertenties realtime en stuur direct bij als dat nodig is.

Google Ads

Met Google Ads heb je toegang tot een krachtig online advertentieplatform. Het stelt jou in staat om je doelgroep direct te bereiken op het moment dat ze zoeken naar de producten, diensten of informatie die jij aanbiedt.

Hun systeem, gebaseerd op pay-per-click (PPC), betekent dat je alleen betaalt wanneer er werkelijk op jouw advertentie wordt geklikt. Dat maakt Google Ads uiterst kosteneffectief en goed meetbaar.

Bovendien kun je kiezen uit allerlei advertentieformaten, zoals zoekadvertenties, display-advertenties, video-advertenties en meer. Daardoor krijg je de flexibiliteit om creatieve en effectieve campagnes te ontwerpen die nauw aansluiten bij jouw specifieke behoeften en doelen.

Met de geavanceerde targetingopties van Google Ads, waaronder demografische gegevens, interesses, locatie en gedrag, kun je jouw ideale klanten precies bereiken. Google Ads is dus een onmisbaar SEA-kanaal als je jouw online zichtbaarheid wilt vergroten en je verkoop een boost wilt geven.

Online marketing

Ga voor synergetisch effect

Door SEA en SEO te combineren, bundel je de krachten van deze optimalisatie-methoden. Zo kun je zowel op korte als lange termijn succes behalen. Dit zijn enkele strategieën om deze twee krachtige tools samen te gebruiken:

1. Gegevensdeling voor betere optimalisatie

Gebruik de inzichten uit jouw SEA-campagnes om jouw SEO-strategie te versterken. Kijk welke zoekwoorden het beste presteren in jouw advertenties en pas deze toe op jouw SEO-inspanningen om jouw organische zoekresultaten te verbeteren.

2. Verbeter jouw advertentie-inhoud met SEO

Verbeter de kwaliteitsscore van jouw Google Ads door SEO-geoptimaliseerde content te gebruiken op jouw landingspagina’s. Dit verlaagt niet alleen de kosten per klik (CPC) maar zorgt ook voor een betere ervaring voor jouw bezoekers.

3. Bouw merkherkenning en -vertrouwen

Een sterke aanwezigheid in zowel organische als betaalde zoekresultaten bouwt vertrouwen op in jouw merk. Dit leidt tot een hogere klikfrequentie (CTR) en meer conversies.

Deze casussen laten zien hoe SEO en SEA combineren tot succes leidt

Casus 1: fashion startup

Stel je voor, je lanceert een nieuwe online winkel voor duurzame mode. Door SEA te gebruiken, kun je direct zichtbaar zijn voor mensen die zoeken naar “duurzame mode”. Tegelijkertijd bouw je met SEO aan jouw organische vindbaarheid door het creëren van diepgaande gidsen over duurzaam leven, wat jouw website op lange termijn waardevol verkeer oplevert.

Casus 2: het gevestigde bedrijf

Als eigenaar van een gevestigd autoverhuurbedrijf wil je nieuwe klanten aantrekken. Je gebruikt SEA om direct bovenaan te staan voor “auto huren <jouw stad>”. Zo vinden potentiële klanten jouw bedrijf als ze zoeken naar een huurauto in de stad of regio waar jij gevestigd bent. Ondertussen optimaliseer je jouw landingspagina’s en blogposts met SEO voor relevante zoekwoorden, wat jouw site autoriteit en terugkerend verkeer geeft.

Geïntegreerde strategie toepassen in 5 stappen

Volg deze stappen om SEO en SEA effectief te combineren:

 1. Begin met marktonderzoek: wie is jouw doelgroep en wat zoeken ze?
 2. Uitgebreid zoekwoordonderzoek: vind zoekwoorden die relevant zijn voor zowel SEO als SEA.
 3. Optimaliseer jouw website: zorg dat je site technisch in orde, mobielvriendelijk en rijk aan waardevolle content is.
 4. Lanceer gerichte SEA-campagnes: afgestemd op jouw zoekwoordstrategie.
 5. Analyseer en stuur bij: gebruik analytics om de prestaties te monitoren en optimaliseer waar nodig.

Door deze geïntegreerde aanpak te implementeren, benut je de volledige kracht van zowel SEO als SEA. Begin vandaag nog en zie jouw bedrijf groeien naar nieuwe hoogten van online succes.

SEO en SEA uitbesteden

Wij houden van online marketing. Besteed jij je tijd liever aan andere dingen dan online marketing? Schakel onze hulp in.

Daag jij ons uit voor je volgende project?